Living Library Online
Introductie
Vanwege het coronavirus organiseren we nu ook online Living Libraries, met Zoom. Want ook in deze periode willen we juist mensen met elkaar verbinden! Eén op één, waarbij je elkaar in de ogen kunt kijken en zo van elkaar kunt leren. Veel dingen zijn hetzelfde als bij de reguliere Living Libraries. Zo mag je alles aan elkaar vragen, als het maar met respect gebeurt! De online setting blijkt goed te werken: het is prettig om mee te doen vanuit huis en ook online kun je een verrassend persoonlijk gesprek voeren.
Wat is de Living Library?
In de Living Library lees je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen, die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Ieder ‘levend boek’ heeft zelf te maken met een bepaald vooroordeel. Zo kun je ‘boeken’ lenen met titels als ‘Transgender’, ‘Ex-gedetineerde’ of ‘Blind’. In een open gesprek mag alles gevraagd en besproken worden. De Living Library is een van oorsprong Deens concept om vooroordelen te onderzoeken en tegen te gaan. Op een hele simpele manier: door onbevangen met elkaar in gesprek te gaan.
Hoe werkt de Online Living Library?
In de agenda vind je de aankomende edities. Daar zie je per editie ook de beschikbare boeken en het formulier om je op te geven. Je kunt je aanmelden voor een specifieke tijd met een bepaald ‘levend boek’. Na je aanmelding ontvang je een link om deel te nemen. We maken gebruik van het programma Zoom, via een laptop, tablet of smartphone (met microfoon en webcam / selfiecamera).
Tijdens de Living Library Online wordt iedereen in het begin gezamenlijk welkom geheten en worden de regels voorgelezen. Daarna word je samen met je ‘boek’ in een eigen online kamer geplaatst, waar je één op één met elkaar kunt praten.
Een gesprek duurt 20 minuten, met een eventuele verlenging van 10 minuten. Na afloop is er voor de lezer een evaluatieformulier beschikbaar.
Heb je hulp nodig met Zoom? Laat het dan weten!
De Rechten van het Boek en de Lezer
De basis voor een gesprek bij de Living Library vormt de titel (en daarmee het vooroordeel) van het levende boek, bijvoorbeeld 'Dakloos' of 'Transgender'. Het is nadrukkelijk niet bedoeld als 'verhalen vertellen', maar als een echte dialoog. Ook de lezer komt aan het woord en kan gericht vragen stellen. Zowel boeken als lezers hebben het recht om iedere vraag te stellen, maar beiden hebben ook het recht om een vraag niet te beantwoorden of om het gesprek te beëindigen als zij dat willen. Beiden dienen met respect te worden behandeld.
10 geboden voor een goed online gesprek
Voor een goed online gesprek moeten de technische zaken op orde zijn! Daarom hier 10 geboden. Scroll door de afbeeldingen met de pijltjesknoppen aan de zijkant.
Wetenschappelijke verantwoording
Een wetenschappelijk onderzoek naar de Living Library in Nederland heeft aangetoond dat zelfs een kort gesprek al een grote impact kan hebben. Een ontmoeting met ‘de ander’ doorbreekt stigma’s. Lees hier meer over onze benadering, over ‘kwaliteit en integriteit’ en de wetenschappelijke studie.
Privacy en veiligheid
Er worden persoonsgegevens verzameld bij de inschrijving. Deze worden alleen gebruikt voor het toezenden van de uitnodigingslink, reminders voor het evenement en het evaluatieformulier achteraf. Na afloop worden de gegevens verwijderd.
Voor de inschrijving wordt gebruikt gemaakt van Google Forms en voor de Living Library Online zelf wordt gebruik gemaakt van het programma Zoom. Dit laatste programma is momenteel cruciaal voor Living Library Online, in verband met de unieke functie van Breakout Rooms (de eigen virtuele ruimte het boek en de lezer). In het verleden was het programma in het nieuws door problemen met betrekking tot privacy. We nemen daarom zelf de volgende maatregelen:
Alleen lezers met de uitnodigingslink en het wachtwoord hebben toegang.
Lezers komen bij binnenkomst eerst in een ‘wachtkamer’, waarna de organisator de lezers controleert en manueel toelaat tot de Living Library Online.
De functies van schermdelen of schermopname worden gedeactiveerd. Het opnemen van gesprekken is nooit toegestaan.
Als deelnemer hoef je geen account aan te maken. Er worden zo geen gegevens van de ‘lezer’ opgeslagen.
Geen enkel programma is 100% veilig. De makers van Zoom geven aan zich momenteel volledig te focussen op het verbeteren van veiligheidsaspecten. Er worden geen gegevens verzameld voor promotiedoeleinden. Als organisatie betalen wij voor het gebruik van Zoom. Gebruik verder je gezond verstand en deel nooit informatie zoals wachtwoorden. Dit alles in acht nemende hebben wij momenteel voldoende vertrouwen om Zoom te gebruiken. Toch blijft het voor iedereen ook een persoonlijke afweging om mee te doen.