De Achterflap
‘Vrouw met autisme’
“Ik had altijd wel een beetje een gevoel dat er iets anders was,” vertelt Irene. Zij werd op 26-jarige leeftijd gediagnosticeerd met autismespectrumstoornis (ASS). “Toen noemden ze het nog Asperger, maar inmiddels vallen alle vormen van autisme onder ASS.” De diagnose kreeg Irene relatief laat. “Dit is bij vrouwen niet ongebruikelijk. Meisjes maskeren hun symptomen heel erg. Dat weet ik ook nog van vroeger, ik paste me aan zodat ik erbij zou horen.” Daarnaast had Irene nog niet veel kennis over hoe divers ASS kan zijn. “Bij autisme stelde ik me Rain Man of Albert Einstein voor. Dat beeld veranderde pas toen ik mijn diagnose kreeg.”
De middelbare school was voor Irene niet makkelijk. “Ik ben enorm gepest. Ik was anders en zag er anders uit, dus ik was een makkelijke prooi.” Ook op haar universitaire opleiding kwam Irene vooroordelen tegen. “Toen ik naar een studieadviseur ging om voorzieningen te krijgen, zei hij doodleuk: ‘Ik ga niks voor je doen, want ik zie niks anders aan je.’ Alsof je alleen voorzieningen verdient als je er autistisch genoeg uitziet.”
Op de werkvloer vertelde Irene al snel over haar diagnose. “Dat was een fout, ik werd na zes weken ontslagen. Mijn advies is nu: laat mensen jou eerst ontdekken en vertel over je diagnose als je zeker weet dat je ze willen hebben. En ga op zoek naar wat jij nodig hebt! Met minimale aanpassingen kunnen de meeste mensen met ASS gewoon werken.” Irene zelf heeft op haar huidige werkplek aan het begin gevraagd om een duidelijk inwerkprogramma, een vast contactpersoon en een werkplek zonder ruis. “En nu gaat het gewoon goed.” Irene benadrukt ook dat ze dankzij haar ASS ook veel kwaliteiten heeft. “Ik kan heel goed gedetailleerd en repetitief werk doen en ik ben ontzettend goed in talen leren,” vertelt ze trots. “Dat is een mooie kant van mij.”
Irene kwam voor het eerst in contact met Living Library als lezer. “Maar ik wist dat ik ook echt graag boek wilde zijn,” vertelt ze. Irene is nu levend boek onder de titel ‘Vrouw met autisme’. Irene vertelt: “Veel mensen vinden dat fijner klinken dan ‘autistische vrouw’. Dat vinden ze wat heftiger om te zeggen.“ Tijdens gesprekken wil Irene graag laten weten dat iedereen zichzelf mag zijn. “Dat je er mag zijn. Met je erfenis, je rugzak, wat je ook met je meedraagt. Dat maakt je krachtig.”
Auteur: Eva Alkema