De Achterflap

‘Syrische vluchteling’

 
 

“Ik heb meegedaan aan de Syrische revolutie. Ik ging naar demonstraties, ik ondersteunde vrije media en bood slachtofferhulp.” Rahaf is een Syrische vluchteling. In 2011, toen de revolutie begon, waren zij en haar man uitgesproken tegenstanders van het regime. Rahaf is hierdoor twee keer gearresteerd. “Na de tweede keer wisten we, dit wordt te gevaarlijk. Het mag geen derde keer gebeuren. Toen besloten we om te vluchten.” Haar man, die was opgeroepen voor het leger, vertrok eerst naar Nederland. Rahaf volgde negen maanden later. “We kozen voor Nederland omdat zij de kortste procedure voor vluchtelingen hadden.”

Rahaf en haar man wonen nu sinds 2015 in Nederland. Inmiddels werken ze allebei. Rahaf was in Syrië opgeleid als elektrotechneut. “Alleen kon ik daar nauwelijks werken. Door mijn activisme stond ik op een zwarte lijst. Niemand mocht me aannemen.” Ze deed in 2016 een masteropleiding in systeem en netwerk engineering. Nu werkt ze al een aantal jaar als ICT-er.

De overgang van Syrië naar Nederland was vooral sociaal erg lastig. Rahaf en haar man werden geplaatst in een dorpje in Friesland. “Ik vond het sociaal het moeilijkste. Het is lastig om mensen te ontmoeten, we spraken de taal ook nog niet goed. Dat was voor ons best eenzaam.” Ze heeft niet veel last gehad van vooroordelen. “Mensen met vooroordelen gaan niet naar je op zoek. Maar ik denk dat het ook helpt dat ik geen hoofddoek draag,” aldus Rahaf. Nu de oorlog tussen Rusland en Oekraïne veel in het nieuws is, merkt Rahaf wel een verschil in de reactie op vluchtelingen uit Oekraïne en uit landen als Syrië. “Ik vind het vreselijk wat er gebeurt in Oekraïne. De manier waarop erop gereageerd wordt vind ik juist, vluchtelingen verdienen steun en onderdak. Maar ik zie dat er met twee maten gemeten wordt. Waarom is de reactie zo anders op hen dan op andere vluchtelingen?”

In 2021 deed Rahaf voor het eerst mee aan Living Library. Dit vindt ze elke keer heel leuk en bijzonder. “Je krijgt hele diverse vragen. De één wil weten hoe je de taal geleerd hebt, de ander hoe je leven in Syrië was en weer een ander wil het hebben over hoe het nu gaat.”. Rahaf wil kennis overbrengen aan lezers over het conflict in Syrië, maar ook over hoe het is om een vluchteling te zijn. “Want vluchten, dat doet niemand zomaar.”

Auteur: Eva Alkema

 

Don’t judge a book by its cover!